Muzeul Satului s-a infiintat in anul 1936 si a fost printre primele muzee de etnografie in aer liber din lume. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Bucurestiului. Muzeul a fost creat de folcloristul si sociologul Dimitrie Gusti. Muzeul se afla in parcul Herastrau, intr-o zona de verdeata si lacuri si detine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, adunate din toate colturile tarii.
Pentru a construi muzeul, casele au fost dezasamblate si transportate cu trenul la Bucuresti, unde au fost asamblate din nou pe malul lacului Herastrau, de o echipa de mesteri traditionali. La inceput, Muzeul satului era compus din 29 de gospodarii, o biserica de lemn, cinci mori de vant, o moara de apa, un teasc de ulei, o povarna, o cherhana, o carciuma, sase fantani, troite si un scranciob.
Pe langa casele pitoresti, la Muzeul Satului vizitatorii mai pot vedea si mobilier vechi romanesc, unelte, obiecte din lut, icoane, carpete sau costume folclorice. Modul de viata traditional romanesc este redat la Muzeul Satului prin ansambluri formate din gospodarii complete. Aici vei vedea case si acareturi din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Banat, Maramures, Bucovina, Moldova si Dobrogea.
Pe langa expozitia in aer liber, muzeul detine si colectii de manuscrise, studii, schite, desene, planse, clisee pe sticla, filme, negative alb-negru si color sau fotografii. La Muzeul Satului au loc frecvent numeroase activitati culturale. Targul mesterilor populari, tabara de creatie “Vara pe ulita”, festivalul obiceiurilor de iarna “Florile dalbe” sau zilele zonelor etnografice atrag in fiecare an un numar mare de vizitatori.
Daca in plimbarea prin muzeu ti se face foame, trebuie sa stii ca exista un mic han, unde se gasesc mancaruri traditionale romanesti, bauturi si dulciuri.
Muzeul Satului se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 28, si se poate vizita zilnic de luni pana duminica intre orele 9 – 19.
Website : www.muzeulsatului.ro