Curtea Veche sau Curtea Domneasca

Prima Curte Domneasca din Bucuresti

Curtea Veche a fost prima curte domneasca din Bucuresti si era formata dintr-un palat, o biserica,
cancelarii domnesti si gradini impresionante. In prezent, Curtea Veche este un muzeu in aer liber unde se organizeaza festivaluri si targuri de arta medievala, concerte si piese de teatru.

Curtea_Veche_1Curtea domneasca se intindea pe suprafata cuprinsa astazi intre strazile Halelor, Selari, Lipscani, Baratiei si Calea Mosilor. De-a lungul timpului, Bucurestul a suferit insa modificari urbanistice majore si vechea curte nu mai corespunde acum cu descrierile vechi. Accesul in curtea domneasca se facea prin doua porti opuse. Prima poarta era amplasata la intersectia strazilor Smardan cu Halelor si a avut mai multe denumiri: Poarta de Sus, Turnul despre Nemti si Clopotnita Domneasca. A doua poarta era situata in locul in care porneste strada Mosilor si era denumita Poarta de Jos.

După cele două calamităţi din secolul al XVIII-lea, care au distrus curtea şi clădirile aferente, a fost construită o nouă curte domenească, Curtea Nouă. Curtea Veche se afla pe strada Franceza, la numerele 25-31, in zona Unirii. In prezent, Curtea Vechea are statut de muzeu in aer liber. Muzeul Curtea Veche a foat inaugurat in 1972 si reprezinta o amenajare originala a vestigiilor resedintelor domnesti din secolele XVI-XIX. Si acum se mai pot vedea fundatiile cetatii din secolul XIV si zidurile din piatra ale cetatii Bucurestilor.

Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10-15, ziua de luni fiind inchisa.
Intrarea este libera.