Restaurante cu specific romanesc

Bucataria romaneasca este una diversa si bogata in gusturi, culori si arome, puternic influentata de istorie si de traditiile straine cu care romanii au intrat in contact, precum si cu feluri de mancare specifice.

Bucataria romaneasca se identifica cu notiunea de bucate alese, cu mirosuri atat de imbietoare, incat chiar si din fotografiile bucatelor romanesti parca razbate aroma lor.

taverna_sarbului_1Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari speciale, iar ingredientele sunt la indemana oricui. Cea mai mare influenta a avut-o bucataria balcanica, dar si a altor popoare vecine, cum ar fi cea germana, sarbeasca, si maghiara.

Retetele poarta aceleasi influente ca si restul culturii romanesti: de la romani vine placinta, cuvant care a pastrat sensul initial al termenului latin placenta, turcii au adus ciorba de perisoare si baclavaua, grecii musacaua, de la bulgari exista o larga varietate de mancaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar snitelul vine de la austrieci.

sura_dacilorUnul din cele mai obisnuite feluri de mancare tipic romanesti este mamaliga, o fiertura de faina de porumb, considerata multa vreme mancarea saracilor, dar care recent a devenit mult mai apreciata.

Principalul fel de carne folosit de romani este carnea de porc, dar se consuma si carne de vita, pui, oaie sau miel, contand mult si regiunea geografica.

Anumite retete sunt preparate in legatura directa cu anotimpul sau cu sarbatorile. De Craciun, fiecare familie taia de obicei un porc si se prepara o larga varietate de mancaruri din carnea si organele acestuia:
–  carnati, caltabosi (sau cartabosi), carnati cu ficat (lebar), inveliti in intestine de porc;
vezi reteta de Trandafiri moldovenesti, Caltabosi sau Lebar
–  piftie, o gelatina facuta cu parti dificil de folosit, cum ar fi urechile, picioarele sau capul, puse in aspic
–  sarmale, amestec delicios de carnuri in foi de varza, vita, stevie …
vezi reteta de Sarmale in foi de varza
–  tochitura, un fel de tocana servita cu mamaliga si vin;
vezi reteta de Tochitura
–  iar ca dulce cozonacul traditional, paine dulce cu nuca, rahat sau cacao.
vezi reteta de Cozonac

De Paste, se mananca miel iar felurile specifice sunt:
–  mielul prajit
– drobul, un amestec copt de organe, carne si legume proaspete, in special ceapa verde;
–  iar ca desert pasca, o placinta specifica, cu branza si stafide.

Principala bautura este vinul, remarcabil prin forta si buchet cu o traditie locala de peste doua milenii. Romania este al noualea mare producator mondial de vinuri, iar recent piata de export a inceput sa creasca. Se produc o mare gama de soiuri locale:
–  Feteasca;
–  Grasa;
–  amaioasa;

dar si universale:
–  Riesling;
–  Merlot;
–  Sauvignon blanc;
–  Cabernet Sauvignon;
–  Chardonnay;
–  Muscat Ottonel.

Berea este si ea consumata pe scara larga, venita sub influente germane.

Romania este al doilea mare producator mondial de prune si aproape intreaga productie de prune este folosita pentru a produce tuica, un rachiu de prune obtinut prin distilare.
(text preluat de pe www.ele.ro)

In continuare va prezentam o lista cu restaurante romanesti din Bucuresti, unele situate in zona in care sunt situate apartamentele noastre altele situate in cartierele Bucurestiului – insa din punctul meu de vedere merita o vizita:

1. La Mama Athenaeum
Unul dintre restaurantele romanesti – moderne – beneficiaza de o locatie de exceptie – spatiu mare de servire in interior si o terasa racoroasa pe timpul verii.
Episcopiei 9 (langa Ateneul Roman)
tel: 021 312 97 97
tel: 072152 62 62
www.lamama.ro
Program : 10:00-24:00

vatra_12. Restaurant Vatra
Localizat chiar in inima bucurestiului, in vecinatatea parcului Cismigiu, restraurantul VATRA reprezinta locul in care bucataria romaneasca este insotita de un décor autentic, din Transivlania anilor 1920.
Ion Brezoianu nr 19 (langa Parcul Cismigiu)
Tel : 0213158375
Mobile : 0721200800
www.vatra.ro
Program : 12:00 – 24:00

3. City Grill Restaurant
Dincolo de o masa excelenta si un serviciu impecabil sunt ambianta placuta, lumina calda a galbenului amestecata cu lemnul de tek, muzica pentru suflet si incantarea ochilor cu tablourile din galeria noastra de pictura.
Strada Lipscani nr. 12
Tel : 0213142489
Mobile : 0729626262
www.citygrill.ro
Program : 10:00 – 02:00

4. Caru cu Bere
Alaturi de Berea obtinuta printr-o reteta originala secreta, Caru’ cu bere este renumit si pentru gustoasele sale preparate culinare. Pentru o lunga perioada de timp, specialiatea casei au fost hot dogii cu hrean, consumati in cantitati impresionante. Carnatii, salata de boeuf, ridichiile negre si maslinele oferite gratuit, alaturi de o sticla de vin creeaza o atmosfera placuta pentru cei mai multi oaspeti.
Strada Stavropoleus nr 3-5 (in central istoric)
Tel: 0213137560
Mobile : 0726282373
www.carucubere.ro
Program : 08:00 – 24:00 (Saturday and Sunday till 02:00)

5. Hanu Berarilor
Dacă doriți să vă întoarceți un pic în timp și să stați la masă cum se stătea pe la 1920, mergeți la Hanu’ Berarilor Interbelic. Pe lîngă locația cu arhitectură neoromânească, veți avea parte și de mîncăruri boierești, ca în vremurile de altădată.
Strada : Poenaru Bordea nr 2
Tel : 0213368009
Mobile : 0729400800
www. hanuberarilor.ro
Program : 10:30 – ultimul client